KOMENDE VOORSTELLING:

"JA ZUSTER, NEE ZUSTER"

OKTOBER 2021

 

 

 

Over ons

Ontstaan van Artozona

De eerste 20 jaar van haar bestaan was de band met de katholieke kerk nauw. Zo was de vereniging verplicht de stukken die zij graag wilden spelen voor te leggen aan een geestelijk adviseur, wiens advies, dat de vorm had van een decreet, bindend was. En dat terwijl soms duidelijk was dat deze adviseur sommige stukken helemaal niet had gelezen. 

Direct na de Tweede Wereldoorlog kwam in veel plaatsen in Nederland het verenigingsleven weer schoorvoetend op gang. Zo ook in Oudewater, waar de heren A. Hoogenboom en F. Verouden in 1946 het Arbeiders Toneel Zonder Naam oprichtte, beter bekend als toneelvereniging Artozona.

De naam is ontstaan doordat er verschillende artiesten in die tijd zich zo noemde, bijvoorbeeld de Zangeres Zonder Naam, of de BZB (Band Zonder Naam)

Artozona kwam destijds voort uit een afdeling van de katholieke arbeidersbond, verkort K.A.B. geheten. De initiatiefnemers formeerden een kleine groep mensen die thuis "tussen de schuifdeuren" de eerste stukken instudeerden. Opzet van de vereniging was om op enthousiaste wijze een breed niveau en kwaliteit toneel te brengen. 

Het eerste stuk dat Artozona op de planken bracht, was de klucht "Over twaalf dagen tegen middernacht". 

Toen deze band als te knellend werd ervaren, besloot Artozona als een zelfstandige vereniging verder te gaan. Dat deed de vereniging bepaald geen kwaad, want nu het op eigen benen stond, kon het repertoire aanzienlijk worden aangepast en uitgebreid.

Inmiddels hebben vele personen "de revue" gepasseerd om het zo maar te zeggen, en hopelijk gaan er nog velen volgen.

In 2021 bestaat de vereniging 75 jaar en bloeit als nooit tevoren. Met de enthousiaste mensen van nu voorzien wij een prachtige, creatieve toekomst voor deze vereniging. 

             Artozona 2020 032 

Leden

Artozona heeft op dit moment 17 leden. Hieronder stellen ze zichzelf kort aan u voor.

Ria Harreveld

 
Hallo, ik ben Ria Harreveld en ben ruim 50 jaren lid van Artozona. Van die tijd heb ik ong. 30 jaren gespeeld en ong. 20 jaren gesouffleerd. Nu ben ik alleen nog maar lid, wat inhoudt dat ik nu meer tijd overhoud voor mijn kleinkinderen.
 
Ik heb altijd genoten van het spelen en de gezellige sfeer bij Artozona, dus ga ik af en toe even kijken en verder genieten van de uitvoeringen die, omdat ik weinig of geen repetities meemaak, altijd verrassend nieuw voor mij zijn.
Artozona 2020 040

Tony Snel

Tony Snel is mijn naam en ben sinds 1975 lid. Begonnen bij het toenmalig jeugdtoneel “Kitozona“ genaamd. Mijn eerste stuk was “Het wapen van de Elfenkoningin”, een stuk onder leiding van Ries en Gerda Vergeer, Toon en Nel Rietveld. Zij hebben mij altijd weten te stimuleren om er mee door te gaan en zoals u ziet ben ik er nog steeds actief bij betrokken. Na nog een aantal stukken bij de jeugd werd het tijd voor het “grote “ toneel. Daar heb ik in de loop der jaren al heel wat stukken mogen spelen en meest van de tijd met heel veel plezier. Decors bouwen, in het bestuur, eigenlijk aan alles wel zo’n beetje meegewerkt en nu nog. Zowel ups en downs heb ik met de club meegemaakt, maar zeg mij, bij welke vereniging gebeurt dit niet? Ook bij Stichting Treatief heb ik een aantal stukken mogen meedraaien, wat ook fantastisch is om mee te maken. Ik ben blij dat we weer een aantal nieuwe leden hebben mogen verwelkomen binnen de vereniging en vind het dan ook heerlijk om te zien hoe zij, onder leiding van de regisseur, met niets beginnen en uiteindelijk het mooiste (hilarisch of serieus) uit een rol weten te halen. Het is bij Artozona dan ook tijdens- en na het repeteren altijd gezellig en hoop dan ook nog vele jaren van de club te mogen genieten.

Artozona 2020 038

Tim van der Windt

Hallo ik ben Tim van der Windt en al 16 jaar lid. Een stukje meubilair zou je kunnen zeggen. Alleen val ik met mijn 16 jaar in het niet bij sommige antieke meubelstukken die hier rondlopen. Ik heb in de jaren diverse rollen mogen vervullen, van Graaf Dracula tot chique heer. En van veel verschillende regisseurs mogen leren. 
 
En Artozona, wat een gezellige groep is het toch! Elke donderdag weer lol, zowel op het podium als de uren daarna. Want laten we eerlijk zijn; wat is er leuker dan even een avond lekker gek doen, zonder dat iemand daar raar van op kijkt?
Artozona 2020 048

Diana Stalvord

Hallo, ik ben Diana Stalvord sinds 2004 lid van toneelvereniging Artozona. Waarom? Omdat het heerlijk is om in de huid van iemand anders te kruipen. 

De donderdagavond repetities zijn ontzettend gezellig en dat met allemaal leuke mensen zowel jong als oud. Sinds 2015 ben ik bestuurlid van de club en ik heb de kledingzolder onder mijn hoede. 

Ik zou zeggen kom eens langs op donderdagavond in de Kapellestraat om sfeer te proeven iedereen is van harte welkom.

Artozona 2020 049

Menno Schoonderwoerd 

Ik zou me eerst even voorstellen, mijn naam is Menno Schoonderwoerd. Mijn aller eerste toneel ervaring heb ik opgedaan bij stichting Treatief. Vanuit daar ben ik door Carla de Goeij gevraagd om een gast rol te komen spelen bij Artozona. En ja dan merk je hoe leuk en gezellig deze club is. 

Ondertussen ben ik alweer enkele jaren lid en heb ik leuke rollen mogen spelen. Niet alleen het spelen vind ik leuk, maar ook de organisatie er om heen. Van decorbouw, feestcommissie, licht en geluid tot aan voorzitter aan toe. Artozona betekent voor mij veel gezelligheid, lachen en een biertje op zijn tijd. Een groot feest dus!

Artozona 2020 042

Nico Stolwijk

Hoi ik ben Nico Stolwijk en speel sinds 2010 bij Artozona. 

Hiervoor heb ik ongeveer 25 jaar bij POC (een toneelvereniging uit Haastrecht gespeeld). Ik heb daarnaast meegedaan aan 3 producties van Treatief. Wat ook heel leuk is om te doen (vooral die dansjes). Maar kluchten vind ik het leukst om te spelen. 

Verder heb ik het hier bij Artozona best naar mijn zin! En zolang ik mijn teksten nog kan onthouden zijn ze nog niet van mij af.

Artozona 2020 036

Anne-Marie Graveland

Hi, mijn naam is Anne-Marie Graveland en ik ben (pas) sinds 2014 lid van Artozona. Ik ben moeder van 2 dochters.

Toneel spelen doe ik al een aantal jaren waaronder bij de SJOUD (KPJ) en Treatief. Omdat ik 4 dagen in de week in Den Haag werk, vind ik het heerlijk om  een avondje even in een andere rol te kruipen. Buiten het toneel spelen, vind ik het ook een hele gezellig en 
gevarieerde club mensen. Van jong tot oud en allemaal graag bezig met toneel. De ene als toneel speler, de andere met het bouwen van een decor en de volgende weer met souffleren. Daarom gebeurt het dan ook regelmatig dat er vaak tot laat wordt nagepraat, onder het genot van een drankje!

Artozona 2020 039

Joke van der Windt

Hallo, ik ben Joke van der Windt, sinds 2014 lid van Artozona. Doordat manlief al jaren bij Artozona speelde ben ik er (per ongeluk) ingerold. 

Wat mij het meeste aanspreekt is de leuke groep mensen en de gezellige sfeer tijdens het repeteren en de uitvoeringen. De drie rollen die ik tot nu toe heb mogen spelen waren een tuttige wethouder die door de modder zich zelf een weg moest banen om uiteindelijk te worden geëlektrocuteerd, een betweterige schooljuffrouw die geobsedeerd was door haar laptop, en de directrice van het AMC die in alle chaos van alles meemaakte tijdens de jaarlijkse medische conferentie. 

Ik hoop nog jaren met veel plezier bij Artozona voor en achter de schermen te mogen helpen en spelen.

Artozona 2020 045

Koen Stekelenburg

Ik ben Koen Stekelenburg en ik woon in het prachtige Oudewater. Ik ben in 2014 met Artozona in contact gekomen doordat ik gevraagd was om een gastrol te spelen in ‘Het Weldadigheidsfeest’. Verschillende spelers kende ik al via Treatief, maar de rest heb ik tijdens en na het repeteren leren kennen. En ook dat is het mooie aan deze vereniging: het is zo’n gezellige repetitieperiode. Je groeit naar elkaar toe, en werkt er samen hard aan om een mooie show neer te zetten. Vervolgens heb ik nog eens meegespeeld als gastspeler. Toen heb ik de knoop doorgehakt: ik wil bij deze vereniging! Het is iedere donderdag een feestje om samen op het toneel te staan om te repeteren, en om na afloop gezellig na te praten met een drankje. Je wordt een hechte groep, wat ook nodig is om een goede voorstelling neer te zetten. In 2016 ben ik bestuurslid geworden. 

Ik hoop dat ik jullie bij de uitvoeringen terug zie in de zaal. Dat jullie mogen genieten van de voorstelling, en dat we na afloop gezellig napraten onder het genot van een welverdiend biertje! 

Artozona 2020 047

Willem van der Werf

Ik ben Willem van der Werf en in 2015 bij Artozona gekomen om de rol van Bill te spelen en extra rolstoelervaringen op te doen: je weet maar nooit. Maar ook van toneelspelen leer je het een en ander en het is vooral erg leuk en gezellig elke donderdagavond. Ik ben eind 1995 op Willeskop komen wonen en vier jaar later dichter naar het Centrum van de stad te verkassen vanwege gezinsuitbreiding en om beter te kunnen integreren met de lokale bevolking (nu nog de taal leren). Onderhand bestaat de familie Van der Werf Stoop uit vijf gezinsleden en een hond. De eerste jaren in Oudewater heb ik me vooral toegelegd op sporten bij Jupiter en de Heksenmeppers. Verder fiets ik nogal veel omdat ik in Utrecht werk en niet met auto wil gaan. Ik heb vroeger drie jaar op het conservatorium gezeten en ben na een aantal jaren wegens gebrek aan fysieke mogelijkheden in Wageningen milieukunde gaan studeren. In 1995 ben ik afgestudeerd en heb bij verschillende organisaties als milieuadviseur gewerkt (dat is ook een soort toneelspelen). Op dit moment werk ik bij de Universiteit van Utrecht als milieuadviseur. Toneelspelen bij Artozona geeft je de mogelijkheid om dingen te doen die je normaal moeilijk vindt, maar wel graag wilt: een soort verborgen verlangen laten uitkomen? En verlangen is de meest zuivere emotie die er is: Nou ja genoeg geluld, het is gewoon lekker!

Artozona 2020 044

Henny Hoogendoorn

Hoi, ik ben Henny. Ik ben een jaar of tien geleden lid geworden. Ik vond het doodeng om zomaar naar een toneelvereniging te gaan zonder enige ervaring. Toch heb ik de stap genomen. Het is een hele leuke hobby en je kan je even helemaal ontspannen. Met elkaar probeer je een leuke voorstelling neer te zetten maar eigenlijk zijn de oefenavonden net zo leuk. Heerlijk om even niet zo serieus met je werk en kinderen bezig te zijn en te lachen om jezelf en anderen.

Drie jaar geleden ben ik even gestopt met toneel, maar ik ging toch de gezellige donderdagen missen. En nu is het net of ik niet ben weggeweest.

Sjors

Sjors van Zandwijk

Hallo! Ik ben Sjors van Zandwijk. Ik ben geboren op 2 september 1998 en ik kom uit Oudewater. Ik zit sinds 2015 bij Artozona en ik vind het super leuk! Ik ben er een beetje via via bij gekomen. 

Tegenwoordig ben ik ook actief binnen de sponsorcommissie en dat ik ook enorm interessant en uitdagend. 

Artozona is voor mij een superleuke vereniging waar ik iedere donderdagavond met veel plezier naar toe ga. 

Artozona 2020 046

Sandy de Wit - van den Heuvel

Hallootjes,

Ik ben Sandy de Wit-van den Heuvel en speel sinds 2016 bij Toneelvereniging Artozona.

Als kind vond ik het al heel leuk om mensen aan het lachen te krijgen. De stap naar een toneelvereniging vond ik behoorlijk spannend. Toen toch de stoute schoenen maar aangetrokken en inmiddels heb ik al een aantal voorstellingen mogen spelen. Wij zijn met een prachtige groep mensen waar ik mij helemaal thuis voel. Sinds 2020 ben ik in het bestuur gekomen en hoop zo mijn steentje bij te kunnen dragen om een gezonde toneelvereniging te blijven. Uiteraard hoort er ook veel gezelligheid bij en geloof me, dat is er. 

Iedere week verheug ik mij weer op onze repetitie donderdagavond. Ik kan niet wachten om weer voor u te mogen spelen. Graag tot de voorstelling. 

Artozona 2020 043

Joop Snel

Mijn naam is Joop Snel en ben in februari 2016 lid geworden. 

Het is allemaal begonnen met een geintje. Mijn neef Tony Snel kreeg in december een receptie aangeboden ter gelegenheid van zijn 40 jarig jubileum, waar ik ook uitgenodigd was. Op die avond met mijn grote mond, zou ik ze wel even leren hoe ze toneel moeten spelen bij Artozona.

Bij deze ben ik nu lid geworden, maar wel een lid zonder ervaring. Ik vind de donderdagavond heel gezellig met leuke mensen, waarbij ik moet zeggen dat het best wel goede spelers zijn, waar ik nog heel wat van kan leren. Ook de na zit met een drankje is gezellig met alle leden.

Dus kortom het ik heb het naar mijn zin!

Artozona 2020 041

Martijn van Oosten

Hallo. 

Ik zal mij even voorstellen aan jullie. Ik heet Martijn, en ik woon in Benschop op Zorgboerderij De Vos. Het is nu ruim 8 jaar geleden, dat ik hier naar toe ben verhuisd en ik zou het voor geen goud meer willen verruilen voor iets anders. 

Mijn grootste passie is het toneel spelen, omdat ik daar lekker even iemand anders kan zijn en los kan komen van de dagelijkse sleur. Wil je mij eens zien optreden, hou dan de advertentie en aanplakbiljetten in Oudewater in de gaten.

Met vriendelijke groet. Martijn.

Artozona 2020 037

Gonda Woltjes

Ik ben Gonda, inmiddels 56 jaar en ga mijn 4 de seizoen in. 
 
Het is een vreselijke heerlijke groep mensen, ondanks de Corona hebben we toch contact gehouden uiteraard op anderhalve meter van elkaar. Mede hierdoor is ons stuk van 2020 niet doorgegaan. 
Maar dit mocht de pret niet drukken, wederom na een zeer geslaagde bbq gaan we toch weer starten met een nieuw stuk. Hoe en wat blijft een klein beetje de vraag, maar aan enthousiasme geen gebrek. 
 
Ben sinds 2 jaar in de feestcommissie en dat is me toch leuk, alleen de voorpret iedere keer weer. En dan de dag zelf nog beter. Ben blij dat ik er bij ben. 
 
Op naar 2021 en dat deze maar een gezond en leuk toneeljaar wordt. 
Artozona 2020 050

Daniella Overbeek - van der Laar

Hey, ik ben Daniella Overbeek – van der Laar en kom oorspronkelijk uit Cabauw en woon inmiddels alweer heel wat jaartjes in het gezellige Oudewater. 

Eigenlijk  wilde ik al langer op toneel maar ja……..doen is een tweede…..! Met als enige ervaring de eindmusical van groep 8 op de basisschool, heb ik toch besloten (mede dankzij Sandy) om de stoute schoenen aan te trekken en gewoon te gaan! Dus……. ben ik in september 2018 voor het eerst naar Artozona gegaan en kreeg een warm welkom. De gezelligheid, de humor, maar ook de manier van omgaan met elkaar, wat gepaard gaat met veel positiviteit maar op zijn tijd ook goede opbouwende kritiek, stond me gelijk al erg aan. Zonder enige twijfel ben ik dan ook lid geworden en heb ik mijn eerste jaar lid bijna voltooid! Een jaar met ervaring betreft: een kijkje achter de schermen bij het stuk Hemel op stelten, invallen op een repetitie, het reilen en zeilen vanaf het gekozen stuk tot het uitvoeren van het stuk enz.  

Ik kijk heel erg uit naar het nieuwe stuk waarin ik mijn eerste rol mag gaan spelen. Deze stap had ik veel eerder moeten zetten want wat heb ik het naar mijn zin zeg!  Ik heb er gewoon een familie bij!

Daan.

 

 

Regisseur

Randy van Vliet

Ik ben Randy van Vliet en ik kom uit Schoonhoven. Ik heb jarenlang toneelgespeeld bij een club in Haastrecht. Vanuit die club ben ik begonnen met regisseren van eenakters. Vervolgens ben ik gevraagd om ook avondvullende  stukken te gaan regisseren. Dat is mijn passie geworden. Het uitdenken van het totaalplaatje op het toneel. Het overbrengen van dat plaatje op een groep spelers en het met elkaar laten ontstaan. Genieten. Toen ik "klaar" was met regisseren in Haastrecht werd ik in 2015 gevraagd om bij Artozona te komen regisseren. Een hele spannende uitdaging... Alles en iedereen onbekend. Met een hysterisch stuk de uitdaging aangegaan en iedere donderdag is het weer ontspannen. Hard werken, energie krijgen en heel gezellig elkaar beter leren kennen. Een super leuke en gezellige vereniging.

Technische ondersteuning

Justin

Justin Hogendoorn

*Tekst volgt binnenkort

 

Het bestuur:

Artozona 2020 052

Koen, Anne-Marie, Tony, Sandy, Menno